Vajdaságban indult meg a Kárpát-medencei falugazdászok képzése

A magyarországi Agrárminisztérium jóvoltából több mint száz külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő magyar termelőket a Kárpát-medencei Falugazdász Program keretében. A külhoni falugazdászok képzését a Szent István Egyetem (SZIE) valósítja meg Kárpát-medencei szakmai partnereinek bevonásával.

Az oktatási program első állomása Vajdaság volt, ahol 2019. február 7-én a zentai Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában több mint húsz falugazdász vett részt a Kárpát-medencei falugazdász képzési program délvidéki megvalósulásának megnyitóján, az azt követő sajtótájékoztatón, majd egy kétnapos kommunikációs, együttműködést elősegítő és konfliktuskezelő tréningen. A SZIE helyi oktatási partnere a Pro Scientia Naturae Alapítvány. Az esemény megnyitóján jelen voltak továbbá az anyaországi Agrárminisztérium és a vajdasági falugazdászok munkáját koordináló Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének képviselői, valamint a délvidéki magyarság és agrárium ügyében fontos szerepet játszó helyi magyar vezetők és azok delegáltjai.

Az eseményfolyam célja, hogy a falugazdászok olyan módszertani ismereteket sajátítsanak el, amelynek segítségével szorosabb együttműködést tudnak kialakítani a gazdálkodókkal. A falugazdászoknak nagyon fontos munkájuk van abban, hogy a szórványban élő és a magyarlakta területeken lévő gazdálkodók minél informáltabbak legyenek a lehetséges mezőgazdasági fejlesztésekről. A vajdasági csapathoz a horvátországi magyar közösség falugazdásza is csatlakozott. A későbbiekben Felvidék, Erdély, Kárpátalja és Muravidék is érintett lesz a programban. A képzés a gödöllői Szent István Egyetem szakembereinek közreműködésével valósul meg, akik az oktatás során legfőképpen gyakorlati kérdésekre és életszerű szituációk feldolgozására fektetik a hangsúlyt.

 

Balog Eszter, a Szent István Egyetem Kárpát-medencei Agár-és Vidékfejlesztési Innovációs Központjának vezetője elmondta: „A falugazdászok minden érintett külhoni területen jelen vannak egy adott közösségben, és mi – körbejárva ezeket a térségeket – négy modulban fogjuk elvégezni a képzésüket. Ez egy módszertani oktatás, mely egy együttműködési, kommunikációs, konfliktuskezelő tréninggel indul. Ezt követően elméleti ismereteket is tanulnak majd a falugazdászok, továbbá pályázatírással kapcsolatos fontos tudnivalókkal is gazdagabbak lesznek a harmadik modulon belül. Az elméleti képzések a Szent István Egyetem videokonferencia rendszerén keresztül történnek majd, ahol egymással is tudnak kommunikálni a résztvevők.”

Dr. Kozári József, a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi docense hozzátette: „A falugazdászok szakemberek, a szakemberek pedig tudással rendelkeznek. E mellé adunk mi módszertani ismereteket, hogy ezt a tudást minél hatékonyabban át tudják adni ügyfeleiknek. A falugazdászok célcsoportjába elsősorban a mezőgazdasági vállalkozók tartoznak, továbbá minden olyan szervezettel is kapcsolatban kell állniuk, melyek információt adhatnak a vállalkozások hatékony működéséhez. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő szakmai alapokon nyugvó hatékony kommunikáció.”

Az Agrárminisztérium képviseletében Dr. Torda Márta, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője kiemelte, a falugazdászok egyik legfontosabb küldetése, hogy a közösségalapú vállalkozások felé tereljék a gazdákat, mert a jövő nem lehet meg anélkül, hogy a gazdálkodók ne szövetkeznének.